Kuidas enammakstud erahoiu tasud tagasi saab

Sinu lapsele ei ole omavalitsus võimaldanud lasteaiakohta ja oled pidanud kasutama eralastehoiuteenust? Sinu lapse igakuised lastehoiuarved on tõenäoliselt märgatavalt suuremad kui munitsipaallasteaias käiva lapse arved. Eriti avaldub see toiduraha erinevuses, võibolla kohatasus ja arvele lisandunud liikumis- ja muusikatundide tasus. Aga peaaegu kindlasti on erinevus tulumaksus (20%), mille lapsevanem saab tagasi lasteaias käiva lapse kohatasult, kuid mitte lastehoiu kohatasult.
Mida teha? Kas paluda omavalitsusel see vahe hüvitada või mitte? Võrdle numbreid ja otsusta. Kui oled otsustanud selle ebaõiglase vahe omavalitsuselt välja nõuda, siis jätka lugemist. Käesolev juhend kehtib nii erahoiu kui eralasteaia puhul, ainus erinevus on tulumaksus.

Omavalitsuselt hinnavahe väljamaksmise taotlemine

  1. Kõigepealt ole taotlust esitama hakates veendunud, et sul on vaba aega omavalitsuse keeldumise järel 30 päeva jooksul halduskohtule kaebuse koostamiseks. Tutvu kindlasti ka järgmise peatükiga.
  2. Kogu kokku kõik möödunud 3 aasta eraasutuse arved ja uuri välja kohaliku munitsipaallasteaia kohatasu ja päeva toiduraha suurused samal perioodil. Võrdluseks võetud Lasteaed peaks olema see, kuhu su laps on järjekorda pandud, kuhu oled kohta taotlenud või kodule lähim.
  3. Koosta tabel, milles võrdled kõiki kulukomponente eraasutuse ja munitsipaalasutuse vahel, arvuta kokku täpne hinnaerinevus. Tabeli näidise leiad siit (xlsx).
  4. Saada omavalitsusele taotlus hinnavahe hüvitada, lisa seejuures juurde nii arvutustabel kui ka arved ja maksekorraldused. Taotluse näidis on siin. Allkirjasta oma taotlus digitaalselt. Rae vald on keeldunud nõuet vastu võtmast, kui ei ole allkirjastatud. Samas ei maksa oodata, et Rae vald oma keelduvad otsused allkirjastaks.
  5. Oota omavalitsuse vastust. Omavalitsus võib vastata positiivselt, nagu on juhtunud Saue vallas, kuid tõenäolisemalt leiab omavalitsus põhjused kohalike määruste näol, miks seda hinnavahet kinni maksta ei saa. Tavaliselt sisaldab valla vastus valet ja eksitab. Kui vastus oli sinu jaoks negatiivne, siis edasi aitab sind ainult halduskohus. Kindlasti säilita omavalitsuse vastus ning salvesta see endale näiteks pdf-formaadis. Kui omavalitus helistab, siis palu neil saata ka kirjalik vastus, mis sisaldab kogu öeldut. Rae valla tüüpvastus on selline.

    Mida veel võiks teada?
    • Kõige olulisem on endale teadvustada, et see on sinu raha, mida sa soovid tagasi. See ei ole erikohtlemise nõudmine. Selle raha võrra, mille oled seni rohkem maksnud, on kohalik omavalitsus saanud sinu lapse pealt kokku hoida.
    • Omavalitsused hüvitavad erahoidude arveid erinevalt ja kui mingit komponenti hüvitavad täies ulatuses, siis teist jälle üldse mitte. Omavalitsus võib öelda, et nende kohustus on mingi komponendi osas täidetud ja seega pole terveks nõudeks alust.
    • Omavalitsus võib olla rakendanud mitmeid erinevaid soodustuste mehhanisme munitsipaallasteaias käivatele lastele. Näiteks võib olla kohatasu soodustus, kui perest käib mitu last samaaegselt lasteaias. See tuleb samuti oma kalkulatsioonides arvesse võtta.
    • Omavalitsus võib olla kehtestanud mingiks perioodiks kohatasu vabastuse, näiteks suvel, kui lasteaed on kinni. Kohatasu vabastust ei pruugi olla lastehoius, kuigi sa samuti ei pane last sellel perioodil lastehoidu. See tähendab, et kohatasust peaks olema samal ajal vabastatud ka sinu laps.
    • Kui oled võtnud vastu munitsipaallasteaiakoha, kuid erahoiuga lepingu lõpetamine sisaldab leppetrahvi, siis on see kulu, mida võiks omavalitsuselt välja nõuda. Sama asi lepingutasudega.
    • Jälgi täpselt munitsipaallasteaia ja eraasutuse esimese ja viimase arve tingimusi. Kas neid koostatakse proportsionaalses summas. Näiteks, kui laps hakkab lepingu järgi hoidu kasutama 15. kuupäeval, aga hoiu kohatasu peab terve kuu eest maksma, kuid kohalikus lasteaias peaks maksma vaid pool kohatasu, siis pole põhjust, et sinagi peaks maksma terve kuu eest. Samas võib olla ka vastupidi. Ole arvutustega aus.
    • Kui sa tead ette, et näiteks pere koolituskulud ja kodulaenu intressikulud ületavad kahe vanema peale kokku aastas 2400 eurot, siis tegelikkuses sa lasteaia arvete pealt tulumaksu tagasi ei saaks, seega ei peaks saama ka lasthoiu arvete pealt. Seda ei pruugi olla lihtne ette ennustada. Aga, kui esitad nõude möödunud aasta(te) kohta, millede tuludeklaratsioon on juba esitatud, siis saad seda arvesse võtta. Ole tegelike kahjude arvestamisel aus.

Halduskohtusse pöördumine

  1. Kui omavalitsus on vastanud hüvitamise taotlusele eitavalt, siis on sul aega 30 päeva, et esitada hüvitamiskaebus halduskohtule. Tähtaegadest on oluline kinni pidada. Teatud juhtudel on võimalus saada kohtus ka ajapikendust(ennistamist), kui sa ei ole olnud tähtaegadest teadlik ja sellisse juriidikaga kokku puutunud ja ka omavalitsus ei ole sulle tähtaega selgeks teinud. Kuid kuna sa siin juba lugemas oled, siis see sulle enam tõenäoliselt ei kehti. 30 päeva on lühike aeg, seega maksab olla juba omavalitsuse poole pöördumisel nii palju ettevalmistunud, et kaebuse koostamine läheks lihtsamalt.
  2. Kogu kokku kogu tõendusmaterjal ja nummerda see näiteks kuupäevadega ära (2022-02-22_arve.pdf):
    • Lastehoiu leping
    • Lastehoiu rahastamise leping (kui seda on)
    • Lastehoiu arved (kui need ei ole säilinud, siis küsi lasteasutusest)
    • Maksekorraldused (võta need internetipangast koos digiallkirjaga, kui teed panga väljavõttes täpse otsingu võib õnnestuda need saada ühe lehe peale ühe allkirjaga)
    • Kirjavahetus omavalitsusega (võimalikult originaalkujul, ekraanitõmmised või veebilehitsejaga prinditud pdf).
    • Kohaliku munitsipaallasteaia hinnakiri (kui on avalikult kodulehel, siis salvesta need kohe kuvatõmmisena). Võiks lisada ka päevakava, eriti selle osa, mis sisaldab muusika- ja liikumistundi.
    • Tõend tasutud eluasemelaenu intressi ja koolituskulude kohta. Sobib kuvatõmmis maksuameti tuludeklaratsiooni lehelt mahaarvamiste rubriigist (punktid 9.4, 9.5, 9.6), nende aastate deklaratsioonidest, mil tasusid ka arveid.
  3. Koosta kaebuse tekst. Kaebuse näidise leiad siit (pdf, docx). Tutvu seniste kohtulahenditega. Pea meeles, et halduskohus on sinu sõber. Kui midagi on läinud valesti, siis kohus viitab puudustele ja annab tähtaja nende parandamiseks. Antud näidis on vaid näidis. Iga juhtumi puhul on asjaolud erinevad. Kaebaja ei pea üldse enda soovi väljendama juriidilises keeles. Peaasi et kaebaja tahe on selge. „Soovin, et omavalitsus hüvitaks eralastehoiu kasutamisest tekkinud hinnavahe summas 567 eurot, kuna omavalitus ei ole tähtaegselt võimaldanud munitsipaallasteiaia koha kasutamist“. Märgi, et soovid omavalitsuse poolt ka viivise tasumist. Viivise jooksmise kuupäevaks pane see, kui pöördusid nõudega omavalitsuse poole. Võid küll mõelda, et see on kommiraha, kuid 1000 eurose nõude pealt on see poole aasta kohta 40 eurot (8% aastas). Viivis võiks motiveerida õige pisut ka omavalitsust asjaga mitte venitama.
  4. Ava e-toimiku veebikeskkond ja logi sisse.
    • Alusta uus Haldusasi
    • Dokumendi liik  – Kaebus
    • Kohus: Tallinna halduskohus või Tartu halduskohus, vastavalt vali siis ka kohtumaja
    • Lisa menetluse osalised. Sina oled Kaebaja. Omavalitsus on Vastustaja
    • Sisesta kaebuse tekst selleks ettenähtud lahtrisse, või Lae üles varem koostatud kaebuse dokument
    • Lae üles kõik dokumendid, tõendusmaterjal. Märgista dokumentide nimekirjast põhifail, mis sisaldab kaebuse teksti
    • Kohtukulud, tasumise viis – vali * Tasun kohtukulud pangalingiga. Kohtukulu liik – vali ainult riigilõiv. Riigilõiv on üldiselt 20 eurot, kuid kui kaebuse summa ületab 666 eurot, siis on riigilõivuks 3% kaebuse summast (kalkulaator).
  5. Esita kaebus ja oota vastust kohtu poolt.
  6. Kõikide kohtu poolt saadetavate kirjade kättesaamist tuleb kinnitada, kas siis vastates e-kirjale või logides sisse e-toimikusse ja märkida vastav teade kättesaaduks.
  7. Kohus selgitab välja kõik asjaolud annab pooltele vaheldumisi sõna ja kui kõik argumendid on öeldud, määrab kohtuotsuse väljakuulutamise kuupäeva.
  8. Kohtuotsus kuulutatakse välja. Sellele võivad pooled apelleerida 30 päeva jooksul. Kohtuotsus jõustub alles selle tähtaja möödudes, kui keegi ei ole otsust vaidlustanud. Rae valla viimane praktika on selline, et vald otsust edasi ei kaeba, ning tasub väljamõistetud summad ära kaebetähtaja viimastel päevadel.

Mida veel võiks teada?

  • Kui otsustad, et jätad omavalitsusele taotluse tegemata ja pöördud kohe otse kohtusse, siis võib juhtuda, et sul ei ole tegelikult kaebuseks alust. Mida on omavalitsus jätnud tegemata, kui sa ei ole neile andnud võimalust vahet hüvitada?
  • Munitsipaallasteaia koha taotlemine, vähemalt sama juhtumi raames, ei pruugi olla mõistlik. Füüsiline koht ei teki nagunii, või kui see tekib, siis kellegi teise arvelt. Kulutad pigem aega ja teed asja keeruliseks.
  • Kui juhtum on selge, nagu siin kirjeldatud, siis ei ole otseselt vaja endale juristi otsida. Kohus on teinud mitu lahendit, milles lapsevanem on küll saanud osalise või täieliku võidu, aga kohus on hinnanud juristi esitatud arveid ülepaisutatuks. Kohus on leidnud, et reaalselt ei tohiks kuluda asjaajamiseks juristi poolt üle 5-7 tunni, sest lahendeid on juba nii palju, millest kõigest on võimalik põhjalik materjal kokku kopeerida. Kui kulub rohkem, siis võib juhtuda, et pead ise tasuma kohtukulusid sel määral, mis sööb kogu võidu ära.
  • Nõuda ei saa kahju hüvitamist, mida ei ole veel tekkinud. Ehk ei saa kohustada omavalitsust maksma tulevikus tekkivaid hinnavahesid. Seetõttu on kõige parem aeg omavalitsusele nõude esitamiseks vahetult peale lastehoiult lõpparve saamist. Kui aga lastehoiu kasutamise periood hakkab ületama 3 aastat, siis tuleb seda siiski teha varem, et nõue ei aeguks.
  • Kui lastehoiu arveid on tasunud erinevad inimesed – lapse ema, isa, vanaema, siis tegelik kahju on tekkinud just neile, mitte arve saajale. Seetõttu võib olla vajalik, et koostada tuleb iga maksja kohta eraldi kaebus ja maksta eraldi riigilõiv.
  • Omavalitsus võib protsessi pidurdada venitamistaktikaga, andes oma vastused tähtaegade viimasel päeval. Omavalitsus võib anda kohtule märku, et soovib asja arutamist istungil ning istungi tähtaja saabumisel taas otsustada kirjaliku menetluse kasuks.
  • Omavalitsus võib esitada väiteid, mis kõlavad juriidiliselt korrektsed ja panna sind kahtlema, kas oled õigel teel. Sina mõtle aga seda pidi, kas sa oled meelega midagi valesti teinud? Kui mitte, siis ei tasu karta.
  • Halduskohus võib teha määruse, mille sisust sa midagi aru ei saa. Näiteks „Jätta käiguta“  – tähendab üldiselt, et kaebusest on midagi veel puudu.
  • Kaotaja tasub kohtukulud. Ära unusta kaebuses mainida, et palun omavalitsusel tasuda kohtukulud. Kohtukuluks on ka riigilõiv, mille omavalitsus peab sulle võidu puhul kinni maksma. Omavalitsus võib oma vastuses halduskohtule märkida, et kohtukulud jätta poolte enda kanda.
  • Hoia kogu dokumentatsioon alles ja hästi struktureeritult, salvesta kirjad ja kohtumäärused arvutise. Siis järgmise lapsega on asi lihtsam.

Millisel juhul võib kohus otsustada omavalitsuse kasuks?

  • Oled mõne tähtaja mööda lasknud.
  • Selgub, et sa ei ole lasteaiakohta vastu võtnud, kui omavalitsus on seda pakkunud (nõue siiski peab vett pakkumisele eelneva perioodi kohta). Uuri kohalikke määrusi, võib olla on neis öeldud, et õppeaasta keskel pakutavat kohta ei pea lapsevanem vastu võtma. Sel juhul peaks olema õigus saada ka hüvitist õppeaasta lõpu kuuni (juuni), isegi kui lapsevanem on kohast loobunud.
  • Kohus on leidnud, et kui valla pakutud lasteaiakoht asub valla määratud teeninduspiirkonnas ja sinna ei ole lähima lasteaiaga võrreldes üle 30-60 vms minuti päevas transpordile rohkem kulutada vaja, siis vald on oma kohustuse täinud ja kohast loobumisel, mingiks hoiu hinnavahe tagasinõudeks alust ei ole.
  • Nõuad kulutuste hüvitamist, mida ei suuda tõendada või mille sisu ei vasta omavalitsuse poolt pakutavale mahule.

Lisamaterjal: